Eigenlijk heb ik hem al een tijdje, maar ik wilde deze toch even met jullie delen; Het Vollehoofdenboek. Het is geschreven door Linde Kraijenhoff, een speltherapeute bij Kentalis.
Toen ik vorig jaar samen met mijn 'Tante Juf' -mijn tante die ook in het onderwijs zit- over de Onderwijsbeurs wandelde, viel mijn oog op dit boek. De titel sprak me meteen aan, omdat deze mij het gevoel geeft dat de schrijver me begrijpt.
Andere boeken over dit onderwerp hebben vaak namen als 'Diagnose ADHD' of 'U en uw ADHD'. Dat klinkt zo afstandelijk, brrr! Nu gaat dit boek niet perse alleen maar over ADHD, maar je begrijpt vast mijn punt.
Goed. Toen ik het boek vastpakte las ik de kleine letters: 'Een werkboek voor kinderen en volwassenen.' Aha! Het is een boek waar je in kunt werken, dingen kunt doen! Ook dat sprak me aan. Het staat vol met lijstjes, opdrachtjes en denkwolkjes die je kunt invullen.
Als je door het boek heen bladert valt het snel op dat er veel tekeningetjes in staan. Erg herkenbare en 'catchy' tekeningetjes. Ja, ook door de illustrator voel ik me begrepen!
Verder staat het vol met gedachtenwolkjes met daarin 'doemgedachten', gedachten die vaak door volle hoofden spoken. Erachter staat dan hoe ze beter kunnen denken.
Ik quote even een voorbeeldje uit het boek dat ik ook wel op mijzelf vind slaan:
Gedachte:
'Dit gaat vast weer helemaal fout!'
Betere gedachte:
'Ik probeer het gewoon! Hoe kan ik nu van tevoren weten of het fout gaat, ik ben toch geen helderziende?'
Daarnaast vind je superveel tips om je volle hoofd leeg te maken, aan mensen uit te leggen hoe het in jouw hoofd zit en om er makkelijker mee om te kunnen gaan in dagelijkse situaties. Deze tips zijn op een heel speelse en luchtige manier verwoord, zodat jonge kinderen ze begrijpen en toe kunnen passen.
Het laatste deel van het boek is gewijd aan het helpen van iemand met een vol hoofd. Hier kan je als ouder of leerkracht van een kind met een vol hoofd veel uit halen. Een tip die ik erg graag wil highlighten: Vráág hoe je kunt helpen.
Deze tip is zo belangrijk. Vraag gewoon aan het kind of het wil dat je het even met rust laat, een knuffel geeft of dat jullie het meteen uitpraten. Ik weet zeker dat kinderen dit perfect zelf aan kunnen geven. Zo maak je het makkelijker voor jezelf én voor het kind. Een extra voordeel; het kind voelt zich serieus genomen. Waarschijnlijk heeft het al zó vaak uitspraken gehoord als: 'Wat je nu doet, begrijp ik totaal niet,' of: 'Als je zo doet, kan ik je niet helpen.' Het is oké om je kwetsbaar op te stellen naar het kind toe, te laten zien dat jij niet altijd alles beter weet en het kind om raad te vragen. Daar krijgt het ook nog eens zelfvertrouwen van!
Kortom, dit boek is echt een aanrader voor leerkrachten, ouders, begeleiders van- en kinderen, maar ook volwassenen met een vol hoofd!
Een paar voorbeeldjes van de herkenbare en catchy plaatjes! |
2 opmerkingen:
Weer mooi verwoord Robi!
Wat mooi om te horen!
Ikzelf heb ook AD(H)D en de titel van het boek was ik al eerder tegen gekomen - het sprak me erg aan.
Maar tegelijkertijd lees je dan veel van toepassing in het basisonderwijs en voelt het voor mij als 20-jarige toch wel enigszins "kinderachtig"?
Wat je hierboven schrijft herken ik heel erg, en met de tips kan ik misschien mijn vriend iets meer duidelijkheid, want zeker de opmerking 'wat je nu doet, begrijp ik echt niet' heb ik vaak genoeg gehoord ;-) .
Binnenkort toch maar eens kijken of er een inkijkexemplaar te vinden is bij bruna en dan misschien toch maar kopen!
Dankjewel! (:
Een reactie posten